March 20, 2019, 18:13:59

Author Topic: Ce s-a intamplat in 2 Ianuarie  (Read 854 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline StO

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4666
  • Karma: +2010/-0
    • http://electronicaupit-t223.ro
Ce s-a intamplat in 2 Ianuarie
« on: January 02, 2012, 12:32:35 »
 
Click pe imagine, pentru
Tur virtual 360 de grade in laboratorul TV, SV, Procesari digitale imagini, SME (T223) - Universitatea din Pitesti


2 Ianuarie, istoricul zilei<object width="425" height="350" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/ shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"> <param name="movie" value="http://www.electronicaupit-t223.ro/resursa/Diverse/imag/Ce_s-a_intamplat/Orange_clock.swf" /> <embed src="http://www.electronicaupit-t223.ro/resursa/Diverse/imag/Ce_s-a_intamplat/Orange_clock.swf" width="425" height="350" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage= "http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" /> </object>


 
Pitesti
 


   
17 î.Hr

A murit exilat la Tomis (Constanta), Ovidiu (Ovidius Publius Naso), poet din Roma Antică; (n. 20.03.43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona/Aquila).Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona/Aquila – mort in anul 17 sau 18 d. Hr.,la Tomis, azi Constanța), a fost unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu.
În toamna anului 8 d.Hr., în mod neașteptat, fără o hotărîre prealabilă a Senatului, Augustus hotărăște exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe țărmul îndepărtat al Mării Negre. Motivele exilului sunt până astăzi învăluite de mister. Ovidiu însuși scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie și o greșeală.
Poezia încriminată este cu mare probabilitate Ars amatoria, care ar fi venit în contradicție cu principiile morale stricte ale împăratului, deși această operă fusese publicată cu câțiva ani mai înainte. În Tristia, Ovidiu se referă și la faptul că „ar fi văzut ceva ce n-ar fi fost permis să vadă”. Cercetătorii sunt de părere că Ovidiu ar fi fost martorul scandaloaselor aventuri amoroase ale Juliei, nepoata lui Augustus.
Poetul a făcut numeroase încercări, prin scrisori trimise la Roma, să obțină grația lui Augustus. Toate au rămas lipsite de succes, chiar după moartea lui Augustus, urmașul său, Tiberius, nu l-a rechemat la Roma.
La moartea sa a fost inmormantat la Tomis, iar pentru piatra sa funerară, Ovidiu a compus următorul text, în forma unei scrisori trimise soției sale (Tristia, III, 73-76):
„Hic ego qui iaceo tenerorum lusor amorum
Ingenio perii, Naso poeta meo.
At tibi qui transis, ne sit grave quisquis amasti,
Dicere: Nasonis molliter ossa cubent”.
În traducerea liberă a lui Theodor Naum:
„Sub astă piatră zace Ovidiu, cântărețul
Iubirilor gingașe, răpus de-al său talent,
O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată,
Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin”.533

Ioan al II-lea, devine Papa

1492

Capitularea cetatii Granada, asediată din anul 1481, marchează sfârşitul Reconquistei – lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupaţie arabă. Muhammad al XI-lea, comandantul ultimei fortăreţe arabe din Spania, s-a predat regelui Ferdinand al II-lea şi a reginei Isabella de Castilia.
Bucuria cerească și pământească a catolicilor victorii1529

Radu de la Afumaţi, domn al Ţării Româneşti (1522–1529) a fost ucis împreună cu fiul său, Vlad, la Râmnicu Vâlcea.

1557

A murit Jacopo de Pontormo, pictor italian, întemeietorul curentului manierist (n. 1494).

1635

In Franta, Regele Ludovic al XIII-lea, ridica Academia Franceza la rangul de institutie publica
 


1776

In Imperiul Habsburgic, Imparateasa Maria Theresa, aboleste tortura1803

S-a nascut Charles ThurberCharles Thurber a fost un inventator american care a brevetat primul mașina de scris.
Primele sale modele, cu toate acestea, a fost prea lente pentru a compensa scrisul de mana.1816

S-a nascut Anastasie Fătu, medic si botanist român; a deschis prima sectie de pediatrie în Principatul Moldova si a infiintat prima gradina botanica din Romania, la Iasi ; (d.03.03.1886).

1822

S-a nascut Rudolf Clausius, matematician şi fizician german care a formulat a doua lege a termodinamicii ; (d. 24.08.1888).

1839

Fotograful francez Louis Daguerre a fotografiat prima data Luna.1853

Se înfiinţeaza in Bucureşti, Muntenia, “Şcoala de mică chirurgie” de la spitalul Filantropia. Directorul spitalului a fost numit Gheorghe Polizu.

1882

S-a nascut Ion Thedorescu Sion, pictor roman1890

In Romania, la Iasi, Ion Creanga este inmormantat la cimitirul Eternitatea1900

O companie fondata de Emile Berlinger, inventatorul fonograful,
a început să fabrice discuri de vinil la Montreal.1907

A murit Otto Friedrich August Benndorf, arheolog german, membru de onoare străin al Academie Române ; a acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea “ Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani ” (n.13.09.1838).1907

In Franta, intra in vigoare legea privind speratia bisercii de stat. Franta devine astfel un stat laic1913

S-a nascut Ioan Jak Rene Juvara, medic, recunoscut drept creator al unei prestigioase şcoli de chirurgie, autor al unui număr de 14 tehnici chirurgicale originale, membru de onoare al Academiei Române; (d.18.02.1996).1929

SUA si Canada au adoptat un plan de protejare a cascadei Niagara1944

Liviu Rebreanu nota: „Sint intr-adevar obosit, poate mai abatut, intristat, profund plictisit pana la amaraciune. Greutatea de respiratie a inceput sa ma chinuie. Nu stiu care e pricina: bronsita, emfizemul, altele...N-am gasit nici un medic care sa ma la
Liviu Rebreanu nota: „Sint intr-adevar obosit, poate mai abatut, intristat, profund plictisit pana la amaraciune. Greutatea de respiratie a inceput sa ma chinuie. Nu stiu care e pricina: bronsita, emfizemul, altele...N-am gasit nici un medic care sa ma lamureasca aievea”1959

U.R.S.S. lanseaza prima sonda spatiala, Lunik-1.1968

Doctorul Christian Barnard realizeaza in Africa de Sud cel de-al doilea transplant de inima. Pentru ca operatia sa se poata desfasura, pacientul a semnat o hartie in care spunea ca este de acord sa accepte o inima “ne-alba”, donatorul fiind un metis.


 


 
   CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Serafim de Sarov; Sfantul Silvestru, episcopul RomeiSfantul Serafim de Sarov s-a nascut la 19 iulie 1759, in orasul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. A ramas orfan de tata la varsta de 3 ani. Cand a implinit 17 ani, primind binecuvantarea mamei, a plecat sa imbratiseze viata monahala la Lavra Pecerska de la Kiev. Dupa un timp, indrumat de Parintele Dositei din pustia Kitaev, a mers sa isi petreaca restul vietii in Manastirea Sarovului. Pe 20 noiembrie 1778, tanarul Prohor a intrat in Manastirea Sarovului.

Dupa opt ani petrecuti ca frate, Prohor s-a invrednicit a primi chipul ingeresc, primind numele de Serafim, iar un an mai tarziu a fost facut ierodiacon. In 1793, la 35 de ani, a fost ierotonit ieromonah.

Curand dupa aceasta, implinind 16 ani de manastire, cu binecuvantarea batranului sau, egumenul Pahomie, Sfantul Serafim s-a retras la pustie, intr-o chiliuta din desisul padurii, aflata pe malul raului Sarovka, la cativa kilometri de manastire.

Obisnuia sa plece din chilia sa seara si, pe o piatra anume, priveghea toata noaptea in rugaciune, iar dimineata se intorcea la chilie si priveghea pe o alta piatra, toata ziua. Aceasta nevointa a tinut-o sfantul vreme de o mie de zile si o mie de nopti.

S-a intors in manastire in anul 1810, la cererea batranilor. Aproape trei ani a fost grav bolnav de hidropizie, o suferinta in urma careia intreg trupul se umfla din cauza retinerii apei din corp. Sfantul Serafim le-a spus celor din obstea manastirii: „M-am predat pe mine insumi adevaratului Doctor al sufletelor si al trupurilor, Domnului nostru Iisus Hristos, si Preacuratei Sale Maici. Daruiti-mi de dragul Domnului, cunoscutul remediu (Sfanta Euharistie). Impartasit in chilia sa, Serafim se insanatosi grabnic in urma aparitiei Maicii Domnului, inconjurata de Sfantul Petru si Ioan Evanghelistul, care, aratand spre cel ce zacea in pat a zis: „El este unul dintre ai nostri“, atingand cu sceptrul sau soldul drept al bolnavului, de unde s-a scurs toata apa afara.

Revine in 1825 la chilia sa din padure, unde va primi mii de pelerini din intreaga Rusie. Fiindu-i dat darul inainte-vederii, Sfantul Serafim de Sarov, facatorul de minuni, oferea tuturor mangaiere si povata. Sfantul intampina pe oricine venea la el cu o inchinaciune, un sarut duhovnicesc si cuvintele urarii pascale &quot;Hristos a Inviat!&quot;. Ii numea pe toti &quot;bucuria mea&quot;.

In data de 2 ianuarie 1833, Sfantul Serafim de Sarov a fost aflat adormit intru Domnul in chilia sa, la rugaciune, in genunchi, cu mainile incrucisate pe piept in fata icoanei Maicii Domnului.

Canonizarea sa a fost savarsita in anul 1903, la 70 de ani de la trecerea la cele vesnice.

Sfantul Silvestru s-a nascut in Roma cea veche si a fost ucenic al preotului Quirinus. A trait in timpul domniei lui Diocletian (284-305) si a imparatului Constantin cel Mare (306-337). In anul 314, dupa moartea papei Miltiade, a fost ales episcop al Romei. Potrivit Sinaxarului, Sfantul Silvestru este cel care l-a pregatit si botezat pe imparatul Constantin cel Mare. Iata ce-i cere Sfantul Silvestru imparatului, inainte ca acesta sa primeasca botezul: &quot;Se cuvine mai intai sa postesti, ca astfel cu rugaciunea, cu lacrimile si cu marturisirea pacatelor tale sa milostivesti pe Dumnezeu. Sa lepezi porfira si coroana sapte zile si sa te inchini in camarile palatului tau in sac si in cenusa, sa faci pocaita, plangand si cazand la pamant, apoi sa poruncesti sa se inchida templele idolesti, iar jertfele lor sa inceteze si pe crestinii care sunt izgoniti sa-i liberezi, iar celor ce sed in legaturi sa le daruiesti pace; apoi sa fii bun celor ce te roaga, toate cererile cele drepte sa le implinesti si sa dai din averile tale saracilor milostenie multa&quot;.

A luptat pentru marturisirea adevarului, descoperindu-le hulitorilor ca Hristos nu a fost un simplu om, ci Fiul lui Dumnezeu, ca El este Dumnezeu adevarat si om adevarat. A trecut la cele vesnice in anul 335.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

-Sfantului mucenic Taghen;

-Sfintilor Teopempt si Teodota;

-Cuviosului Marcu cel surd;

-Sfantului mucenic Vasile din Ancira;

-Sfantului Serghie si sfantului Teopist;

-Cuviosului parintelui nostru Cosma, arhiepiscopul Constantinopolului, facatorul de minuni;

-Mucenicului Zorz.

Maine, 3 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Proroc Maleahi.
Bibliografie (surse):

Crestin Ortodox.ro
e.maramures.ro
Istoria md.TiStiai.ro
Wikipedia

http://www.youtube.com
 


« Last Edit: January 02, 2019, 12:05:37 by StO »