April 23, 2019, 07:59:41

Author Topic: Ce s-a intamplat in 9 Ianuarie  (Read 1062 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline StO

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4720
  • Karma: +2010/-0
    • http://electronicaupit-t223.ro
Ce s-a intamplat in 9 Ianuarie
« on: January 09, 2012, 00:34:12 »


Click pe imagine, pentru
Tur virtual 360 de grade in laboratorul TV, SV, Procesari digitale imagini, SME (T223) - Universitatea din Pitesti9 Ianuarie, istoricul zilei<object width="425" height="350" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/ shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"> <param name="movie" value="http://www.electronicaupit-t223.ro/resursa/Diverse/imag/Ce_s-a_intamplat/Orange_clock.swf" /> <embed src="http://www.electronicaupit-t223.ro/resursa/Diverse/imag/Ce_s-a_intamplat/Orange_clock.swf" width="425" height="350" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage= "http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" /> </object>

 


 
Pitesti
 
Pitesti 2012
 

  


1431

Proces Ioana d&#039;Arc
Temnita


Interogatoriu1768

Prima reprezentare a unui circ modern, din 9 ianuarie 1768 și a fost susținută de Philip Astley la Londra.

1780

Moare Chesarie de Ramnic, carturar, tipograf și traducator; provenit dintr-o familie de origine araba din Alep, se va calugari la București și va ajunge episcop de Ramnic (1773); filosof al istoriei, primul iluminist din Țara Romaneasca; (n. 1720).1889

Podul suspendat de pe Niagara se prabuseste în timpul unei furtuni descrisa ca fiind  una dintre cele mai grave furtuni din Canada.

1900

S-a înfiinţat clubul de fotbal Lazio. Este primul club de fotbal din capitala Italiei, Roma.

1902

Se naste Octav Doicescu, arhitect, membru al Academiei Române; printre marile ansambluri arhitectonice pe care le-a realizat se numara: Opera Româna si Institutul Politehnic Bucuresti si Complexul de pe malul lacului Snagov ; (d.10.05.1981).

1944

Se naste Jimmy Page, chitaristul trupei Led Zeppelin


 
1951

Este inaugurat oficial noul sediu ONU din New York. El a fost construit cu ajutorul donatiei facute de John Davison Rockefeller Junior.

1954

Are loc inaugurarea Teatrului de Opera si Balet din Bucuresti, azi Opera Nationala Romana1960

Start construcție a barajului de la Aswan

1968

Aselenizare sonda Surveyor 7

Surveyor 7 a fost cea de-a șaptea și ultima sonda lunara Surveyor din programul SUA pentru explorare Luna

1968

Este creata Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
 


O.P.E.C. sau Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol este o organizatie interguvernamentala permanenta, care coordoneaza si uniformizeaza politicile in domeniul petrolului ale tarilor membre, in vederea asigurarii unor preturi stabile si echitabile pentru producatori. Organizatia este considerata de multi observatori drept un cartel. O.P.E.C. include in componenta ei statele exportatoare de petrol brut, indiferent de nationalitatea acestora: state arabe sau nearabe. Membrii sai sunt: Arabia Saudita, Kuweit, Irak, Iran, Venezuela, Qatar, Indonezia, Libia, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Nigeria, Ecuador, Angolasşi Gabon (1975-1994) cu statut de membru participant. Din 1965 sediul central al organizatiei se afla la Viena, Austria, in primii ani de fiintare sediul aflandu-se la Geneva. Ideea existentei acestei organizatii dateaza din anii ’60, cand companiile monopoliste au luat masuri de scadere la jumatate a pretului petrolului brut exportat de tarile producatoare. Acest lucru a dus la pagube materiale semnificative in economiile tarilor producatoare, care au fost astfel obligate sa se gandeasca la noi modalitati de asigurare a intereselor lor supreme si de prevenire a irosirii surselor lor de venit. Principalele obiective ale O.P.E.C. sunt: Coordonarea şi unificarea politicii petroliere a statelor membre si gasirea celor mai bune metode de aparare a intereselor individuale si colective, astfel incat sa se asigure preturi corecte si stabile pentru producatorii de petrol. Asigurarea unei aprovizionari regulate, economice si eficiente cu petrol a tarilor consumatoare. Actionarea in vederea stoparii modificarilor irationale privind preturile petrolului pe piata mondiala si apararea intereselor statelor exportatoare de petrol. Asigurarea unui venit stabil; asigurarea de dobanzi proportionale cu capitalul investit de catre statele membre, precum si o redistribuire corecta a veniturilor obtinute catre cei care investesc in industrie.1972

Queen Elizabeth este distrus de foc în portul Hong Kong
 
   CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Mucenic PolieuctSfantul Polieuct a fost ostas in armata romana si a trait in secolul al III lea. Nerah, prietenul cel mai bun al lui Polieuct, era crestin si ajunge sa fie cuprins de intristare pentru ca isi stia prietenul o persoana straina de credinta in Hristos. Auzind de persecutia impotriva crestinilor, ii spune lui Polieut:  Prea iubite Polieuct, porunca cea imparateasca, care pretutindeni se citeste, ne va aduce despartirea unuia de altul; pentru ca eu ma tin de credinta crestineasca, iar tu de paganatatea elineasca; si cand ma vor lua la moarte, tu te vei lepada de mine si ma vei lasa .

Auzind aceasta Polieuct, cel cu buna intelegere, indata a cunoscut ce voieste Nearh si, cu darul lui Dumnezeu luminandu-se, a inceput a gandi la cele dumnezeiesti; apoi si-a adus aminte de o vedenie, ce i se facuse mai inainte cu cateva zile, si a zis:  Nu te teme, iubitul meu prieten Nearh, nici o despartire nu ne va fi, pentru ca am vazut in vedenie pe Hristos, Caruia tu slujesti, apropiindu-se de mine si, luandu-mi haina, m-a imbracat cu alta haina noua, al carei pret si frumusete nu este cu putinta a o spune, iar nasturii de la haina aceea erau de aur, apoi si cal inaripat mi-a dat .

Nearh, talcuind vedenia, i-a spus:  Se cade tie sa lasi paganatatea elineasca si sa te imbraci intru Hristos, prin credinta cea dreapta; iar calul cel inaripat, sa stii ca insemneaza alergarea cea grabnica spre cer .

Atat de mult s-a apropiat Polieuct de Hristos incat a purces la distrugerea idolilor. Felix, socrul lui Polieuct, care avea imputernicire de la imparat sa prigoneasca pe crestini, a incercat sa-l convinga sa renunte la credinta crestina. Pentru ca a refuzat, Felix a poruncit sa i se taie capul.

Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Cuvios Eustratie.

Maine, 10 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Grigorie al Nisei, si a Sfantului Cuvios Antipa de la Calapodesti.
Bibliografie (surse):

Crestin Ortodox.ro
e.maramures.ro
Istoria md.TiStiai.ro
Wikipedia

http://www.youtube.com
 


'
« Last Edit: January 09, 2018, 09:39:28 by StO »